Alles over EDI

Electronic Data Interchange (EDI) is een gestandaardiseerd elektronisch communicatiesysteem dat bedrijven in staat stelt om zakelijke documenten, zoals orders, facturen en verzendberichten, efficiënt en nauwkeurig uit te wisselen tussen verschillende handelspartners. Het vervangt het traditionele papieren proces en maakt gebruik van gestandaardiseerde berichtformaten, waardoor de communicatie tussen bedrijven naadloos verloopt. Lees hier meer over wat EDI is en welke rol FashionUnited eBusiness heeft om deze processen binnen jouw bedrijf te verbeteren.


Communicatie

Verhoging efficiëntie 

Vermindering fouten

Betere klantenservice

 Wat is EDI?

EDI kent verschillende aspecten, maar draait heel simpel om het vertalen en hierbij direct communiceren van verschillende berichten. Bedrijven in de fashion-industrie communiceren niet allemaal in dezelfde taal en hierbij ook niet met dezelfde systemen. Ook bedrijven die zich dus aansluiten bij FashionUnited eBusiness spreken niet allemaal in dezelfde taal. Hierdoor kan het soms lastig en kostbaar zijn om tussen twee bedrijven op de juiste manier te communiceren. Het doel is natuurlijk om de verschillende handelspartners op een gemakkelijke manier te kunnen laten communiceren. Met gebruik van een EDI systeem worden de verschillende berichten en informatie omgezet naar een format die voor de partners begrijpelijk zijn. Nadat het systeem het format herkent en de berichten kan lezen, kunnen de berichten daadwerkelijk verzonden worden naar de partijen die de berichten moeten ontvangen. Het EDI systeem zorgt ervoor dat de retailer en supplier constant inzicht hebben in de verschillende processen, hiermee is er ook een duidelijker overzicht van alles waar het bedrijf mee bezig is. 

 EDI bij FashionUnited eBusiness

FashionUnited eBusiness is een vooruitstrevend bedrijf, wij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen bij het implementeren van EDI-oplossingen in de fashion-industrie. Wij bieden vele mogelijkheden aan diensten die zijn ontworpen om de efficiëntie van de bedrijfsprocessen aanzienlijk te kunnen verbeteren. Onderstaand staan enkele manieren waarop FashionUnited eBusiness kan helpen bij het implementeren van EDI in de fashion-industrie:

  1. Artikelgegevens - 60% sneller en nauwkeuriger: zodra de pre-order wordt verstrekt, stuurt de leverancier de artikelgegevens van de producten naar de detailhandelaar. Alle producten worden geïdentificeerd met een GTIN (Global Trade Information Number), de basisinformatie van de producten kan niet worden gewijzigd. Dit kan ook worden gedaan met een volledige productfeed waarbij de wijzigingsupdates elke dag worden gesynchroniseerd. Bepaalde velden binnen de productgegevens zijn verplicht en moeten worden gecontroleerd.
  2. Orderinvoer - 80% geautomatiseerd: zodra de pre-order in het systeem van de leverancier is ingevoerd, wordt de bevestiging van de bestelling naar de detailhandelaar gestuurd. Indien mogelijk moeten orderbevestigingen op winkelniveau worden gesplitst en moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van verschillende magazijnleveringsadressen.
  3. Ontvangst goederenadministratie – 80% geautomatiseerd: voordat de goederen fysiek naar het magazijn van de detailhandelaar worden gebracht, moet de levering worden gemeld. De levering wordt, indien mogelijk, geïdentificeerd door een zogenaamd SSCC-nummer per pakket. Dit nummer identificeert de levering binnen het pakket bij het scannen van de barcode op het pakket.
  4. Controleer de ontvangst van goederen – 50% sneller: alleen bepaalde leveranciers, voornamelijk die met slechte logistieke levering, worden handmatig gecontroleerd. De meeste leveringen worden automatisch in het systeem ingevoerd.
  5. Prijs en etikettering – 100% geautomatiseerd: goederen moeten vooraf worden geprijsd met een aanbevolen verkoopprijs, voorzien van een label (indien van toepassing) en vooraf verpakt per winkel. Detailhandelaren die dynamische prijzen hanteren, hebben geen prijskaartjes nodig.
  6. Cross Docking naar magazijnen en winkels – 100% geautomatiseerd: wanneer de bestelling op winkelniveau wordt geplaatst en de dozen zijn geïdentificeerd met een SSCC-nummer, worden de goederen rechtstreeks naar de uiteindelijke winkel geleverd.
  7. Factuurinvoer - 90% geautomatiseerd: de elektronische factuur wordt met hoge nauwkeurigheid in het systeem ingevoerd, gedetailleerd op model, kleur en grootte. Er is geen handmatige invoer van facturen vereist.
  8. Afstemming van factuurgegevens – 100% geautomatiseerd: de gedetailleerde factuur kan worden gecontroleerd op prijs (met de orderbevestiging) en hoeveelheid (op het verzendadvies en de orderbevestiging) op mango of overschot.
  9. Product beschikbaarheid – betere prestaties: de verkoopinformatie op winkelniveau wordt gemonitord en gecombineerd met de voorraad in de winkels en de beschikbaarheid van vervangende voorraad, wat leidt tot een nieuwe dynamiek tussen leveranciers en detailhandelaren. Leveranciers kunnen reageren op de actuele cijfers.
  10. Merkretail – nieuwe manieren van zakendoen: de verkoopinformatie in combinatie met het voorraadniveau in de winkel en het magazijn maakt het mogelijk om nieuwe bedrijfsmodellen te starten. De prestaties van de detailhandel zullen aanzienlijk groeien. 
    Concessie en Consignatie - bepaalde producten van het assortiment worden volledig beheerd door de leverancier. Goederen worden pas aan de detailhandelaar overgedragen wanneer de goederen daadwerkelijk aan de consument zijn verkocht. 
    Vendor Management Inventory - de detailhandelaar is eigenaar van de goederen op winkelniveau, maar de leverancier is verantwoordelijk voor het beheren van de voorraad binnen elke winkel. Door de verkoop te controleren, worden goederen aangevuld. Goederen met slechte verkoopresultaten worden vervangen door nieuwe producten. Retouren worden gecrediteerd. 
    Long Tail - de volledige collectie, of ten minste een groter deel dan wat de detailhandelaar op voorraad heeft, van de leverancier wordt in het systeem van de detailhandelaar gezet en beschikbaar gesteld voor de collectie van de detailhandelaar. Wanneer de goederen worden verkocht, worden ze geleverd aan de detailhandelaar om aan de consument door te geven. 
    Dropshipment - bestellingen die door de detailhandelaar worden geplaatst, kunnen rechtstreeks aan de consument worden geleverd. De uiteindelijke leveringsinformatie van de consument moet in de bestelling naar de leverancier staan om dit mogelijk te maken.
  11. Basisprincipes van aanvulling – 100% geautomatiseerd: deze zakelijke prestatie is speciaal voor het NOS (of NOoS) assortiment. Het backoffice van de detailhandelaar kan automatisch een inkooporder aanmaken met betrekking tot het voorraadniveau binnen de winkel(s) of het magazijn van de detailhandelaar. Dit wordt gedaan om rekening te houden met de minimale bestelhoeveelheid en de minimale bestelwaarde. Leveranciers moeten flexibel zijn met betrekking tot de kosten voor orderbezorging om kleine bestellingen te vermijden.
  12. Gekwalificeerde productgegevens via een PIM-systeem - 100% productkwaliteit: om omnichannel zakendoen mogelijk te maken, is de kwaliteit van de productgegevens essentieel en de verantwoordelijkheid van de merkeigenaar. Via de PDE/PIM van FashionUnited eBusiness worden de producten opgenomen met uitgebreide master/meta-gegevens zoals diverse details voor de consumentenwebsite, gewicht en grootte, en niet te vergeten foto's en multimedia. FashionUnited biedt een gratis service aan kleine leveranciers om hun productgegevens op het systeem te registreren.

Kortom, wij bieden gespecialiseerde ondersteuning bij het implementeren van EDI in de fashion-industrie, waardoor bedrijven kunnen profiteren van efficiëntere bedrijfsprocessen, lagere kosten en een verbeterde klantenservice. Met de juiste EDI-oplossingen kunnen fashionbedrijven een concurrentievoordeel behalen in een industrie die steeds meer vraagt om snelheid, precisie en efficiëntie. FashionUnited eBusiness ondersteunt de klanten hierbij graag om bovenstaande punten te behalen. 

 

Benieuwd welk abonnement bij jouw bedrijf past?

Bekijk de verschillende EDI mogelijkheden voor zowel retailers als leveranciers met onze verschillende abonnementen.